Logo PARSTA

Tadeja in Tjaž

 

 

Skupaj sva že več kot polovico najinih življenj, saj sva začela hoditi že kot študenta. V tistem času sva ena malo bolj (pravi ena) drugi malo manj resno študirala, poletja pa preživljala na štoparskih potovanjih ali študentskih praksah kje v tujini. Za konec študija sva se nagradila z enoletnim potovanjem okoli sveta o čemer sva redno poročala za Radio Slovenija in kasneje imela potopisna predavanja po celi Sloveniji.

Preden sva se poročila sva bila tako skupaj že 6 let in še nekaj sva jih dodala preden sva dobila prvo deklico. To pomeni, da bi morala o partnerstvu vedeti že skoraj vse. V resnici pa sva bila sredi dolgotrajnih bojev in konfliktov, oba nezadovoljna, le da je ena to kar naprej oznanjala, drugi pa bolj kot ne, kot se je izkazalo kasneje neuspešno, zanikal. Čez 2 leti pa sta k nam prišli še 2 deklici dvojčici. In sredi tega vsega sva po stari slovenski navadi začela graditi še hišo. Ko sedaj pogledava nazaj, sva vesela, da sva kot par sploh preživela.

Vendar je bil najin zakon že tako dodobra načet, da sva se odločila za Imago Vikend delavnico pri Meti in Rudiju Tavčarju, ki sta postala in sta še najina učitelja Imaga, predvsem pa človeka, katerih pot nama je velikokrat v navdih. In počasi, počasi se je najin partnerski odnos začel spreminjati. Na bolje. Tako kot bi obračal veliko ladjo, preden se obrne, je potrebno veliko vrtenja krmila in dela, da se nato zares zgodi.

 

Danes imava 4 otroke: 3 najstnice in šoloobveznega fantiča, ki so najini vsakodnevni veliki učitelji. Če rečem, da živiva zavesten zakon in zavestno starševstvo, bi bilo to morda napihnjeno, vendar korakava po tej poti. Seveda se tudi spotakneva, padeva, sva velikokrat še tudi zelo »nezavestna«, a se trudiva in uspehi ne izostajajo.

Imago je postal del najinega življenja. Tadeja ga vsakodnevno uporablja z otroci in zanjo je združevanje partnerstva in starševstva to, kar si je sama od trenutka, ko je spoznala Imago, vedno želela. Tjaž Imago uporablja tudi v poslovnem okolju, kjer je še precej možnosti za rast in izboljšavo odnosov in komunikacije.

 

Svoje izkušnje deliva na predavanjih in delavnicah in vsak dan se lahko naučiva česa novega. Tako na partnerskem kot na starševskem področju, saj sva se naučila, da je za dobre odnose v družini treba zares trdo delati, predvsem na sebi. In nama pri tem pomagajo znanja in veščine Imaga. Pot, ki sva jo vsak zase in skupaj prehodila, osebno delo, ki sva ga naredila in življenje samo, kajti kot rad reče eden izmed najinih učiteljev, Jesper Juul: »Življenje samo je lahko zelo terapevtsko!«, je bilo polno vzponov in padcev, vendar gledano nazaj: izplačalo se je. Danes sva veliko bliže kot kadarkoli prej temu, da nama je partnerstvo lahko v užitek in starševstvo v navdih ter osebno rast, kadar to zmoreva.

In ker si želiva in zmoreva raziskovati sebe in svoje kapacitete za odnose kot partnerja, starša, sodelavca, prijatelja in ker želiva svoje znanje in izkušnje posredovati tudi drugim, sva postavila na noge še najinega petega otroka in to je podjetje PARSTA , ki se ukvarja z izobraževanjem, svetovanjem in raziskovanjem odnosov.

Facebook "odgovorno starsevstvo"

PARSTA, svetovanje, izobraževanje, raziskava odnosov 

 dr. Tadeja Milivojevič Nemanič, E: tadeja.mn@parsta.si, M: 031/699 199