Logo PARSTA

Tadeja

 

 

Sem mamica 4 (z besedo štirih) otrok, že dolgo in vedno bolj srečno poročena. Oboje predvsem zaradi vsega, kar naju je preizkusilo in zaradi česar sva z možem Tjažem skupaj zrasla kot partnerja in kot človeka.

Velikokrat dobim vprašanje, kako zmorem in kaj vse je potrebno storiti, da je vse na svojem mestu in da so otroci v redu. In bolj ko razmišljam, kaj sploh odgovoriti, bolj mi je jasno, da, če sem sama v redu in je partner v redu, potem otroci ne morejo biti kar »zanič«. Se pravi tako nekako kot na letalu, najprej je potrebno natakniti masko sebi, da jo lahko potem podaš tudi ostalim. In še nekaj velja pri nas: bolj kot to, kako je pospravljeno po hiši, je pomembno, kako je pospravljeno v naših glavah in v odnosih med nami.

Prav med enim takih možganskih pospravljanj sem spoznala, da je to, da sem doktorica kemije, ravno prava podlaga za nadgradnjo znanja o kemiji odnosov. Zato sem postala Imago terapevtka, vodja Familylabovih seminarjev in, ups, zopet študentka. Tokrat 2-letnega študija psihoterapevtske propedevtike. In zato se ves čas izobražujem še naprej: v v čustva usmerjeni terapiji (Emotional focused therapy), TRE in seveda še kar naprej v Imagu. So me pa odnosi zanimali že od nekdaj, saj sem še kot nadebudna študentka nekaj let delala z mladimi kot vodja Mladinskih delavnic in kot svetovalka na TOM telefonu.

 

Če me kdo vpraša po starosti, rada povem naslednjo zgodbo. Kot majhna deklica sem velikokrat premišljevala o obdobju, v katerem so bili takrat naši starši. In vedno se mi je zdelo, da so tam nekje vmes. Niso več ne rosno mladi in ne še stari. Ne tič, ne miš. In takrat so se mi to zdela prav nesrečna leta. Sedaj sem sama tu. In pravim, da so to moja za zdaj najlepša leta. Toliko že vem, da lahko priznam, da še zdaleč ne vem vsega; toliko je že izkušenj za mano, da vem, da so vzponi in so padci; in zaradi vsega tega se mi počasi začenja dozdevati, kaj je zame res pomembno.

---------------

 

Pa še malce bolj uradna in suhoparna verzija:

 

Dr. Tadeja Milivojevič Nemanič

je leta 1997 diplomirala iz kemijskega inženirstva na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerze v Ljubljani. Tekom študija se je ukvarjala z inštrukcijami iz kemije, fizike in matematike ter poučevala na Srednji kemijski šoli.

Z delom v vrtcu in OŠ se je preko projekta javnih del spoznavala eno leto kot pomoč vzgojiteljici v vrtcu ter z nudenjem individualne pomoči učencem s slabšim učnim uspehom. Štiri leta je vodila tudi Mladinske delavnice v takrat 7. in 8. razredih OŠ. Z otroško in mladostniško problematiko se je 3 leta srečevala kot prostovoljka TOM telefona (telefona otrok in mladostnikov).

Čisto drugačne izkušnje pa si je nabrala na enoletnem potovanju okoli sveta, ki sta ga skupaj z (takrat še bodočim) možem opravila v letih 1997-98.

Poslovno pot je začela kot mlada raziskovalka na Inštitutu Jožef Stefan – Oddelek za kemijo okolja, kjer je leta 2008 doktorirala. V tem času je objavila 4 izvirne znanstvene članke ter svoje delo in dosežke predstavila na različnih domačih in mednarodnih konferencah.

Preusmeritev iz študija kemije okolja v študij kemije med družinskimi člani je začela že nekaj let pred zaključkom podiplomskega študija, ko se je z možem obiskovala celoletne Imago delavnice pri Meti in Rudiju Tavčarju.

Svoje znanje o odnosih je nadgradila na 2-letnem študiju psihoterapevtske propedevtike na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani(2010-2012).

Področje, ki jo zanima, je predvsem partnerstvo in starševstvo in zato se od leta 2009 kontinuirano let izobražuje v Imagu. Je Imago edukatorka (2009), facilitatorka (2012) in terapevtka (2012), njeni učitelji pa so: Meta Tavčar, Jette Simon, Francine Beauvoir in Bruce Crapuchettes, Maya Kollman ter Evelin and Klaus Brehm; zaključila je izobraževanje za vodjo seminarjev pri Familylabu (2009), kjer je bil njen učitelj Jesper Juul. Izobraževala se je iz v čustva usmerjene terapija (Emotional focused therapy) pri Dr. Gail Palmer in Dr. Leanne Campbell (2013-2014), pri Jelki Slapar pa je v certifikacijskem programu za TRE (Tension, stress and trauma Releasing Exercises) (2016-2017).

Redno se udeležuje supervizij pri Meti Tavčar, njeni supervizorji pa so do sedaj bili še: Dr. Leanne Campbell, Matthias Angelstorf in Jelka Slapar.

Profesionalno izvaja Imago terapije za posameznike, pare in družine, sama ali skupaj z možem pa vodi delavnici Zdravo partnerstvo za boljše starševstvo ter Skupino za osebno rast ter izvaja Šole za starše in predavanja ter delavnice iz področja starševstva in partnerstva.

Facebook "odgovorno starsevstvo"

PARSTA, svetovanje, izobraževanje, raziskava odnosov 

 dr. Tadeja Milivojevič Nemanič, E: tadeja.mn@parsta.si, M: 031/699 199