Logo PARSTA

Tadeja

Sem mama 4 (z besedo štirih) otrok, že dolgo in vedno bolj srečno poročena. Oboje predvsem zaradi vsega, kar naju je preizkusilo in zaradi česar sva z možem Tjažem skupaj zrasla kot partnerja in kot človeka.

Velikokrat dobim vprašanje, kako zmorem in kaj vse je potrebno storiti, da je vse na svojem mestu in da so otroci v redu. In bolj ko razmišljam, kaj sploh odgovoriti, bolj mi je jasno, da, če sem sama v redu in je partner v redu, potem otroci ne morejo biti kar »zanič«. Se pravi tako nekako kot na letalu, najprej je potrebno natakniti masko sebi, da jo lahko potem podaš tudi ostalim. In še nekaj velja pri nas: bolj kot to, kako je pospravljeno po hiši, je pomembno, kako je pospravljeno v naših glavah in v odnosih med nami.

Preberi več

Tjaž

Nikoli se nisem nadejal, da bom oče tolikemu številu otrok, čeprav sem zelo družabno in socialno bitje. Že od nekdaj sem bil obdan, ne toliko z brati in sestrami, kot bratranci in sestričnami, kar me je menda nagovorilo k veliki družini.

Na večino pomembnega, kar sem bistveno spremenil v življenju, so vplivale ženske: najprej mama, stara mama, sedaj T(ad)eja in moje tri nadobudne hčerke. Vendar se mi zdi, da naju je odločitev za zadnjega otroka, ki je družinski statistiki navkljub - fantič, izstrelila v čisto novo, »četrto dimenzijo«.

Preberi več

Tadeja in Tjaž

Skupaj sva že več kot polovico najinih življenj, saj sva začela hoditi že kot študenta. V tistem času sva ena malo bolj (pravi ena) drugi malo manj resno študirala, poletja pa preživljala na štoparskih potovanjih ali študentskih praksah kje v tujini. Za konec študija sva se nagradila z enoletnim potovanjem okoli sveta o čemer sva redno poročala za Radio Slovenija in kasneje imela potopisna predavanja po celi Sloveniji.

Preden sva se poročila sva bila tako skupaj že 6 let in še nekaj sva jih dodala preden sva dobila prvo deklico. To pomeni, da bi morala o partnerstvu vedeti že skoraj vse. V resnici pa sva bila sredi dolgotrajnih bojev in konfliktov, oba nezadovoljna, le da je ena to kar naprej oznanjala, drugi pa bolj kot ne, kot se je izkazalo kasneje neuspešno, zanikal. Čez 2 leti pa sta k nam prišli še 2 deklici dvojčici. In sredi tega vsega sva po stari slovenski navadi začela graditi še hišo. Ko sedaj pogledava nazaj, sva vesela, da sva kot par sploh preživela.

Preberi več

Reference

Nekatera podjetja, organizacije in zavodi, s katerimi sva sodelovala, navedene po abecednem vrstnem redu:

 

Businessucess, Didakta, Društvo Imago Slovenija, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje (Sevnica), Embassy of Finland (Ljubljana), Familylab Slovenija, Gorenjski Glas, Joga studio Sadhana, Kranjski vrtci, Mirabi, OŠ Bistrica (B. pri Tržiču), OŠ Cerklje, OŠ dr. F.Prešerna (Ribnica), OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, OŠ Koseze (Ljubljana), OŠ Orehek (Kranj), OŠ Predoslje, Pedokinetika, Sama Navitas, Slovenski Inštitut za Psihoterapijo, SONČEK - Zveza društev za cerebralno paralizo, Škofijska klasična gimnazija (Ljubljana), Tanergija, Vrtec Ciciban (Ljubljana), Vrtec Škofja Loka, Združenje Naravni začetki, Zasavska ljudska univerza, Župnija Kranj...

Facebook "odgovorno starsevstvo"

PARSTA, svetovanje, izobraževanje, raziskava odnosov 

 dr. Tadeja Milivojevič Nemanič, E: tadeja.mn@parsta.si, M: 031/699 199