Logo PARSTA

Šola za starše na Škofijski klasični gimnaziji, 2014/2015

Nekaj izjav:

 

ON: Všeč mi je bil vajin način, pristop, nimata zavor in odprto pokažeta svoje zgodbe iz svojega življenja in izkušenj. Vse je podkrepljeno z ustrezno teorijo, a brez teoretiziranja.

 

ONA: Všeč mi je vajin način dela in včasih se, ko končata s predavanjem in odpreta krog za diskusijo, vprašam, zakaj zaključujeta že 1 uro pred koncem, ko vaju pa je tako prijetno poslušati. Potem pa se odpre diskusija in vstopimo še mi s svojimi vprašanji, primeri, izkušnjami in potem se vedno zavem, kako pomemben in bogat je tudi ta del. Všeč mi je bilo, da je prišlo do izmenjave mnenj med udeleženci in vem, da je bilo to mogoče le zaradi vajine odprtosti. Stvari, ki so se me najbolj dotaknile, so: pomembnost biti povezan, da so za kakovost odnosov v družini odgovorni starši in vprašati se, kaj je moja zgodba.

 

ON: Na to delavnico sem prišel brez pričakovanj in sem prijetno presenečen. Všeč mi je bilo, da je bilo nekaj teorije in da je le ta neopazno prišla na osebne primere, vajine in naše. Hvaležen sem za dovolj veliko varnost, ki je bila vzpostavljena, da sem v skupini podelil več kot sem mislil, da bom. Veliko sem pridobil tudi iz zgodb drugih.

 

ONA: Starš sem šele 13 let in s tem še zelo mlad starš. Učim se skupaj s sinom. Hodim na veliko predavanj, šol za starše. Všeč pa mi je bilo, da ste iz veliko kompleksnih tem znali vse podati na en tak enostaven način. Našli ste način, kako nam jih podati. Še najbolj pa me je nagovorila današnja delavnica o najstništvu in v njej to, da se samo usedem in uživam v tem, kar je nastalo.

 

ON: Razmišljal sem, zakaj mi je bilo vešč na delavnicah in ugotovil sem, da sem iz delavnic vedno odhajal napolnjen, vesel, zadovoljen in da sta mi ti dve uri vedno minili kot bi mignil. Všeč mi je, da podajata kot par, kot mož in žena, kot starša. Obenem pa se mi zdi, da je dodana vrednost tudi to, da ste se ob tem, ko ste doktorirali iz kemije, podali v psihološke, terapevtske vode in je zato tudi vaš zorni kot drugačen, ne tako teoretičen in bolj življenjski.

 

ONA: Prišla sva na možev predlog. Povlekla me je starševska tematika. Teme so bile zanimive in široke, poleg vsega pa smo šli v globino. Hvaležna sem udeležencem, ki so podelili svoje izkušnje, zasluga za to pa gre voditeljema, da sta znala to omogočiti.

 

ON: V bistvu sem hvaležen, da sem se udeležil te skupine in da sem začutil odprtost in sproščenost na skupini, kljub izkušnjam iz drugih skupin. Pravzaprav sem hvaležen sinu, da je na tej šoli, ki omogoča take Šole za starše.

Šola za starše na OŠ Ivana Tavčarja, Gorenja vas 2015/2016

Nekaj izjav:

 

ON: Zvedel sem kar nekaj stvari o svoji ženi, ki mi jih doma ne pove J.

 

ON: Pomembno mi je, da se takih srečanj udeležim, saj se mi marsikdaj nakaže možna pot za kakega od mojih problemov. Ko se mi kaj vsaj delno razjasni.

 

ONA: Zame je bilo to prvo tako izobraževanje. In hvaležna sem, da sem prišla, saj je bilo sproščeno in poučno. Verjamem, da bom šla še na kakšno podobno srečanje.

 

ONA: Hvala za vsa 3 srečanja in predavanje. Žal mi je, ker zaradi varovanja še malih otrok mož ni mogel obiskovati Šole za starše, vendar mu skušam predati večino stvari, za katere menim, da so za naju pomembne. Včasih mi potem mož doma reče, pa a ti nisem tega že sam 100x povedal? Mi je, vendar ga očitno nisem slišala in sedaj ga prosim, da me na nekatere stvari spomni, kajti ko me odnese, včasih ne vidim ničesar več.

 

ON: Na kratko: ker se me je dotaknilo, je vzeti si več časa in se pogovarjati in se slišati.

 

ONA: Zavedam se, da sem zelo ujeta v vzorcu, ki sem ga dobila od svojih staršev: delo, delo, delo. In pogosto delo žal vse zasenči: tudi odnos in družino, ki potem padeta na zadnje mesto. In za to mi je žal.

 

ON: Srečanja so zelo dobrodošla in če bi bila še bolj na dolgi rok, bi bilo še bolje. Vse teme so mi bile všeč. Prav poudaril pa bi rad, da me je presenetilo, da je skupina bila tako varna, da smo lahko razmeroma veliko podelili o sebi. Kajti živimo v majhni skupnosti, kjer se med sabo praktično vsi poznamo. 

Šola za starše na OŠ Ivana Tavčarja, Gorenja vas 2012/2013

 

Nekaj izjav:

 

ON: Teme in veščine, ki jih podajata so nujno potrebne in le malo kdo od nas jih pozna in uporablja. Da pa odnos res funkcionira pa potrebujemo kar nekaj znanja in veščin.

 

ONA: Na Šoli za starše smo imeli 3 srečanja in to se mi zdi premalo, kajti šele sedaj na koncu so se mi začela porajati vprašanja vezana na vse slišano. Zdi se mi, da nas življenje porine v to, da je vse samoumevno, vendar ni. Sama bi taka srečanja potrebovala kontinuirano na dolgi rok. Kajti – čeprav sem večino stvari že slišala, sem jih tudi uspešno pozabila in včasih potrebujem le to, da me nekdo na to spomni.

 

ONA: Mož ima 10 let starejšega brata, ki naju je pred poroko vprašal ali sploh znava gojiti najin odnos in takrat se mi je to vprašanje zdelo malce čudno. Vendar danes vem, kaj mi je želel povedati. Svet je danes zelo hiter in včasih v vseh ostalih odnosih, ki jih imamo: v službi, s prijatelji, na dejavnostih, še zmoremo dati svoj čas in pozornost; za tiste nam najpomembnejše: partnerja in otroke, pa nam za to zmanjka energije. In tega bi se rada bolj zavedala.

 

ONA: Obstaja veliko literature na temo partnerstva in starševstva in veliko sem jo prebrala tudi sama, a srečanje v živo da piko na i vsemu teoretičnemu znanju. Dobili smo ogromno pogledov, ogromno mnenj, idej in vsak od nas lahko zase izbere, kar se najbolj prilega prav njemu.

 

ON: Najbolj se me je dotaknilo, da moram najprej pri sebi razčistiti, kaj mi je všeč in kaj me moti. In da potem najdem pravi način in trenutek, da to povem na primeren in lep način zase in za sogovornika.

 

ONA: Všeč mi je ideja, da moramo negovati svojega prvega otroka, to je naš partnerski odnos. Prav hvaležna sem, da sva s partnerjem tista najtežja, najintenzivnejša leta, ko so otroci bili še mali in je večino časa šlo za njihovo oskrbo, že prebrodila. Hvaležna sem tudi temu, da skupno iščeva trenutke, ki si jih lahko deliva, pa naj bo samo pol ure ali pa sel popoldan.

Šola za starše na Škofijski klasični gimnaziji, 2013/2014

 

Nekaj izjav: 

 

ONA: Vesela sem, da smo imeli vaju za voditelja, ker sta enkratna, dragocena, z veliko znanja in izkušenj, ki jih znata res odkrito in sproščeno posredovati dalje. Hvala vama. Novo mi je bilo zrcaljenje in občudujem sposobnost, da lahko vse, kar je pomembnega, odzrcalita. Z zrcaljenjem se tok ustavi in kar je pomembnega, izplava.

 

ON:  Kot končna misel, ki mi prva pride na um je, da bi rabil kar terapijo. Teme in iztočnice pa so mi bile zelo zanimive in … morda res, nekoč terapija.

 

ONA: Zdi se mi zelo smiselno in osnovano, da smo tokrat obravnavali partnerstvo, ki je osnova za starševstvo. Super mi je, da sta kot voditelja zelo odprta, spontana ter iskrena; hvaležna sem za vajine primere in izkušnje. Pri srcu so mi bile zahvale in zrcaljenje na začetku in to, da sva se delavnic udeležila oba.

 

ON: Hvala vama za vse ponedeljke; dobil sem veliko novih izkušenj zase, kaj je prav oz. narobe. Obenem pa mi je lepo, da sva bila tu oba, ker potem lahko vedno partnerko spomnim in vprašam »ali si slišala …« .

 

ONA: Super se mi je zdel izbor tem, ker že nekaj časa nisva hodila na skupino. Ob tem sva naredila kar nekaj sprehodov, kjer sva teme še dodatno obdelovala. Nekaj, kar me je zelo nagovorilo in sem se pri vaju naučila, je aktivno poslušanje. Obenem pa me je nagovorila ideja o tem, da smo mi bili eksperti za dane teme in mi je bilo zelo pomembno slišati našo ekspertizo in izkušnje.

 

ON: Všeč mi je, da sta vodila skupino kot par in vajin skupen pristop mi je bil prijeten, kot tudi Tjažev smisel za humor. Začutil sem, da znata dobro predstaviti vajina različne poglede in stališča. Iz te delavnice bom prišel obogaten z izkušnjo, da nismo s težavami sami. Najbolj se me je dotaknilo polaganje na »čustven račun«, saj me žena večkrat opomni nanj. Občudujem vajino veščino aktivnega poslušanja in sposobnost zrcaljenja. Podpišem se pod veliko stvari, ki sta jih povedala. 

Šola za starše na Škofijski klasični gimnaziji 2011/2012

 

Nekaj izjav: 

 

ON: Meni je bilo všeč, da sta povedla stvari iz realnega življenja, da ni bilo zgolj neke visoke teorije in vse v vato zavito. Ter to, da sta nam kljub temu, da sta svetovalca, dala videti, da imata enake probleme in izzive kot mi vsi. Dobil sem vtis, sporočilo, da so vsi problemi, vse težave rešljivi, če se partnerja na tej poti podpirata.

 

ONA:Hvaležna sem možu, ki me je pripeljal. Začutila sem iskrenost in odprtost tako vaju kot cele skupine. Zanimivo se mi je zdelo, kako prihajata iz različnih družin, kako sta v vajin odnos stopila s polnimi nahrbtniki, ki jih počasi praznita. In tudi midva imava zelo različne nahrbtnike, različne karakterje in v odnosu se zelo brusiva: sama med sabo in skupaj z najinimi 3 najstniki.

 

ON:V tem mozaiku stvari, je bilo mnogo vsega, kar bo zgled meni, ženi in moji družini. Dobra energija, priprave, vodenje, izpostavljena vloga skupine, primeri. To, kako se poslušamo, slišimo in kako smo razumljeni.

 

ONA:Veselim se vsakega srečanja, ker vse, kar dobim še toplo skuham in preverim ali deluje. In velikokrat zares deluje!

 

 

ON: Prišel sem kot bi z neba padel. Teme so mi bile zelo dobre in hitro sem se navadil na skupino. Delavnice so mi koristile tako v partnerstvu, starševstvu kot tudi pri službenih obveznostih. Morda sem celo več kot za partnerstvo in starševstvo pridobil zase in vsekakor so mi delavnice dale misliti o samem sebi. Začel sem razmišljati o sebi za nazaj, kaj je bilo dobro in kaj ne. Določene stvari sem že začel spreminjati, vendar se zavedam, da imam še ogromno dela pred seboj.

Facebook "odgovorno starsevstvo"

PARSTA, svetovanje, izobraževanje, raziskava odnosov 

 dr. Tadeja Milivojevič Nemanič, E: tadeja.mn@parsta.si, M: 031/699 199