Logo PARSTA

Imago terapija

 

 

»Imago« je latinska beseda, pomeni pa »sliko«. Nanaša se na mentalno, večinoma nezavedno prvo sliko/vtis skrbnikov običajno očeta ali mame, ki ima pogosto velik vpliv na naše poznejše odnose z drugimi.

Ustanovitelja Imago partnerske terapije sta Dr. Harville Hendrix in Helen Hunt; za izhodišče pa sta vzela različne analitske psihoterapevtske modalite: transakcijsko analizo, geštalt terapijo ter teorijo izbire. Njune knjige, ki so prevedene v slovenščino so: Najina Ljubezen, ki govori o osnovah Imago partnerske terapije, Zdrav otrok in ljubezen staršev, ki opisuje, kako z zavestnimi odnosi lahko prepoznamo rane, ki jih povzročamo svojim otrokom ter Ohraniva najino ljubezen, ki govori o posameznikih.

 

 

 

 

Zveza med dvema se običajno začne z zaljubljenostjo oz. romantično fazo, v kateri se stvari dogajajo same od sebe, kjer je svet lep, kjer se par počuti povezanega, živega, počuti se kot eno.

 

Ko zaljubljenost mine, se med dvema začne boj za premoč, kjer ta enost izgine, hkrati pa si jo želimo nazaj in zato želimo, da bi se partner spremenil. V tej fazi občutek povezanosti in živosti izgine, kar povzroči veliko bolečino in občutke nepovezanosti in osamljenosti. Pari večkrat povedo, da ne čutijo nič več drug do drugega in to razumejo, kot da se nimajo več radi. Potreba po povezanosti in občutku živosti je temeljna človeška potreba. Ker je ne moremo zadovoljiti v partnerskem odnosu, jo skušamo zadovoljiti drugje. V Imagu to imenujemo izhodi.

 

Prvi dve fazi zveze: romantična ljubezen in boj za premoč se dogajata na nezavedni ravni in mnogi pari ostanejo tu tekom celotne zveze. Za rast odnosa pa moramo iz nezavednega preiti v zavestni odnos, kjer se vsak partner zaveda svojega dela odgovornosti in je pripravljen za odnos delati in se truditi.

 

Imago terapija uporablja več orodij, osnova pa je »Zavestni partnerski dialog«, katerega cilj je, da se partnerja naučita slišati in razumeti sama sebe in drug drugega ter prevzeti svoj del odgovornosti za nastalo situacijo.

Velik poudarek na terapiji je tudi obujanje živosti v odnosu, ki pa se lahko zgodi šele, ko par začne graditi temelje zaupanja in povezanosti. Kajti brez živosti je odnos na dolgi rok lahko sicer varen vendar tudi dolgočasen.

 

Viri:

Meta in Rudi Tavčar; Imago partnerska terapija – nova pot k ljubezni!

Evelin in Klaus Brehm; Imago professional facilitator training

Facebook "odgovorno starsevstvo"

PARSTA, svetovanje, izobraževanje, raziskava odnosov 

 dr. Tadeja Milivojevič Nemanič, E: tadeja.mn@parsta.si, M: 031/699 199